Wat is vitaliteit?

‘Vitaliteit’ is net als ‘gezondheid’ zo’n woord waar mensen wel een idee bij hebben, maar wat ze niet duidelijk kunnen omschrijven. Er is al helemaal geen duidelijk objectief geaccepteerde betekenis van 1 van de 2 begrippen. Maar toch wordt er heden ten dage veel over gesproken. Vreemd eigenlijk, dat zoveel mensen er over spreken, er een (soms onderbouwde) mening over hebben, maar dat niemand echt weet wat het precies is…
Bij Vitaal Purmerend is dat niet anders. Wij hebben geen objectieve betekenis van vitaliteit óf gezondheid, maar we kunnen je wel vertellen wat het voor óns betekent.

Vitaliteit volgens Jan Barn


Hoewel vitaliteit over het algemeen gelijkgesteld wordt aan gezondheid, delen wij deze mening niet. Het draait bij ons om de fysieke, emotionele en mentale vrijheid om onszelf te ontplooien zodat we meer uit het leven kunnen halen (dit is dus zeer persoonsgebonden). Gezondheid kán hierbij een rol spelen, maar is absoluut geen vereiste. Er zijn namelijk een heleboel mensen die niet ziek zijn (wat over het algemeen geassocieerd wordt met gezond zijn), maar die tótaal niet levendig zijn, of het maximale uit hun leven willen halen.

Vitaliteit betekent voor ons de fysieke, emotionele en mentale vrijheid om jezelf maximaal te ontplooien zodat je meer uit je leven kan halen”

Andersom ook. Er zijn tal van voorbeelden te noemen van mensen die naar bepaalde maatstaven ziek zijn, maar er nog álles uit proberen te halen wat erin zit. Deze wil om te leven komt meer richting vitaliteit in onze optiek. Voor ons ligt hier dus een duidelijk verschil, welke zich dan ook uit in onze visie en daarop aansluitende programma’s.

Waarom zou je de focus leggen op vitaliteit?


Maar waarom leg je dan de focus op vitaliteit, en niet per sé op gezondheid? Deze vraag is meerdere keren gesteld. Ok.. niet helemaal zo letterlijk, maar in essentie kwam het daar wel op neer.

Vandaag de dag wordt door alles en iedereen om je heen bepaald hoe je moet leven, wat gezond is voor je, hoe slecht stress wel niet voor je is, wat suiker met je doet, hoe je eruit moet zien, etc. etc. Alles lijkt wel in het teken te staan van een ‘ideaalbeeld’ van jouw leven. Bijzonder toch? Dat iemand anders, of meerdere personen, een ideaalbeeld weten te creëren wat dan ook maar ideaal voor jou zou moeten zijn. Dit heeft ons inziens niets te maken met vitaliteit. Uiteraard kun je je altijd laten inspireren door mensen en/of groepen die iets hebben bereikt wat jouw leven – vanuit vitaliteitsperspectief – verrijkt, maar dat is totaal iets anders dan die inspiratie jouw leven onder controle laten krijgen.

Ongezond vitaler

Het is zaterdag rond 7 uur ’s avonds. Je hebt 6 lange dagen gewerkt, je deadline(s) nét op tijd gered, en je lichaam schreeuwt om rust. Een avond uitgeteld op de bank liggen, een beetje dom voor je uitkijken en vooral niet na willen denken en energie bijtanken na deze helse week is wat je lichaam wil. Een kwartier later belt je beste vriend je huilend op, z’n relatie is die middag naar de knoppen gegaan. ‘Shit, ik kom er meteen aan!’ zeg je tegen hem, en je hijst je vermoeide lijf in een paar kleren en scheurt naar zijn huis. De volgende dag kom je om 05.40 doodvermoeid in huis. Een week later stuurt je maat je

een bericht met dat hij je ontzettend dankbaar was dat jij er voor hem was op dat moment, en dat hij dat nooit zal vergeten. Vanuit gezondheidsperspectief was het misschien beter geweest om lekker je rust te pakken. Vanuit vitaliteitsperspectief heb je misschien wel een goede keuze gemaakt.

Vitaliteit betekent véél meer dan gezondheid

Bij vitaliteit draait het niet altijd om jou (zoals je in dit voorbeeld kon lezen), maar meer om jóuw keuze om iemand te helpen binnen de door jou gestelde kaders. De truc is hierin een balans te vinden welke doorsijpelt in je leven. Deze vriend is een nóg betere vriend voor jou geworden omdat jij er op dit moeilijke moment voor hem was, en dat kan jouw/jullie vitaliteit op de lange termijn zéer ten goede doen. Bij JanBarn.nl leren we je dit aan de hand van blogs, lezingen, webinars en/of een van onze programma’s.


Vind je dit artikel interessant en denk je dat meer mensen hier wat aan zouden kunnen hebben? Deel dit bericht dan via één van de deelknoppen. Dit wordt zeer gewaardeerd! Wanneer je iets aan dit artikel hebt gehad en/of als je nog vragen hebt omtrent dit onderwerp, lees ik dat graag in de reacties hieronder of in m’n community.