Door één uitspraak kan je hele leven veranderen + uitdaging

Tegenwoordig lijkt er wel een oorlog gaande in voedingsland. Daar waar men vroeger vet demoniseerde is suiker nu al een tijdje aan de beurt. En dan met name maximaal geraffineerd, wit, tafelsuiker. Jarenlang zijn er goeroes geweest die suiker met de grond gelijk hebben gemaakt wat ertoe geleid heeft dat er hele ‘suikervrije’ stromingen zijn ontstaan. Ondertussen is het zo erg dat er een tweekamp is ontstaan. Kamp voor en kamp tegen suiker. Als je bij één van de kampen dan ook maar iets in tegenovergestelde richting plaatst, word je ‘gelyncht’. Zo sprak ik laatst een vrouw die 16 kilogram is afgevallen nadat ze gestopt is met suiker eten. Het gesprek liep ongeveer zo:

  • V) Wat is de eigenlijke reden dat je stopte met suiker?
    • A) Op internet heb ik artikelen gelezen waarin men beweerde dat als je stopte met suiker, je permanent af zou vallen. Ik was te zwaar, dus dat heb ik toen maar gedaan!
  • V) Heb je het door jou gewenste doel bereikt?
    • A) Jazeker, ik ben 16 kilogram afgevallen.
  • V) Gefeliciteerd! Is het goed vol te houden?
    • A) Dank je wel. Nou, het wordt nu wel moeilijk. Ik heb m’n hele leven hierop aangepast, want ik wil écht niet meer aankomen. Dat is af en toe wel eens lastig als ik de deur uit ga. Thuis kook ik, dan kan ik het onder controle houden.
  • V) Ok, dat klinkt heftig. Is de last van de aanpassing op dit moment hoog voor je?
    • A) Ja, best wel..
  • V) Als ik je nu zou zeggen dat die 16 kg die je bent afgeslankt niets met suiker an sich te maken heeft, en dat je op een andere manier hetzelfde doel kunt bereiken maar dan véél makkelijker. Sta je hier dan voor open?
    • A) Ja.. maar ik ga écht geen suiker meer eten hoor!

Op dit moment kun je natuurlijk 1001 dingen zeggen, afhankelijk van welke bui je hebt. Maar dat is het punt niet wat ik hier wil maken. Het is ook totaal niet mijn bedoeling om mijn standpunt bij haar op te dringen. Het punt is dat deze dame (laten we haar Truus noemen), dit resultaat van haar (wat geweldig is) heeft gekoppeld aan suiker. Meer specifiek: het stoppen met nuttigen van suiker. Ondertussen gelooft zij dusdanig sterk in deze link, dat alles wat in tegengestelde richting wijst, gepareerd wordt. En dan wordt het gesprek natuurlijk een stuk minder gezellig. Nu wil ik hier niet verder ingaan op of suiker wel of niet slecht voor je is. Maar meer om het volgende: de mindset van Truus.

Mindset voor vitaliteit


Zoals je in m’n vorige artikel hebt kunnen lezen, hebben wij de visie dat vitaliteit bestaat uit fysie

ke, emotionele en mentale vrijheid om jezelf maximaal te ontplooien om zo meer uit het leven te halen. Wat dit is, is subjectief. Dus jij beslist wat voor jou vitaliteit is. Maar dit betekent wel dat als jij je maximaal wílt ontwikkelen, je start met een open mindset. Als je net als Truus stug vast blijft houden aan je geloof, zonder daarbij open te staan voor andere visies, ben je aan het leven én denken in beperkingen. Wat dus niets te maken heeft met vitaliteit, maar met je geloof verdedigen.

Word geen Truus

Want stel nou dat Truus haar resultaat kan behouden, misschien nog wel iets meer kan afslanken (dat liet ze merken), zónder dat ze haar halve leven qua voeding moet plannen. Zou dat haar leven niet op verschillende manieren verrijken? De constante (negatieve) stress die het plannen met zich meebrengt is dus één van de factoren die wel haaks staat op vitaliteit.

Uitdaging

Daarom wil ik je uitdagen tot het volgende:

    1. Kies 1 of 2 onderwerpen in je leven die jij belangrijk vindt. Het maakt niet uit of dit voeding, relatie, sport, geld of wat dan ook is.
    2. Bedenk en kijk eens om je heen naar mensen, en beoordeel hoe zij op dit onderwerp in jouw ogen scoren. Indien ze hoog scoren ga dan naar stap 3.
    3. Benader die persoon/mensen en ga met ze praten. Probeer te snappen wát en wáarom ze iets doen zoals ze het doen.
    4. Leg dit naast jouw referentiekader op dit gebied, en ga kijken of jij iets kan aanpassen zodat je dit ook kan bereiken.

Op deze manier zet je open mindedheid (is dat een woord?) op de juiste manier in zodat het je leven kan verrijken.

Om het verhaal af te sluiten én om de titel in ere te laten. Nadat je open staat voor nieuwe dingen kan het wel eens zo zijn dat een quote, ervaring, uitspraak, gezegde, video, liedje of iets waar een boodschap in zit bij jou dúsdanig binnen komt dat het je héle leven – ten goede – kan veranderen. En dat is wél een onderdeel van vitaliteit.


Vind je dit artikel interessant en denk je dat meer mensen hier wat aan zouden kunnen hebben? Deel dit bericht dan via één van de deelknoppen. Dit wordt zeer gewaardeerd! Wanneer je iets aan dit artikel hebt gehad en/of als je nog vragen hebt omtrent dit onderwerp, lees ik dat graag in de reacties hieronder of in m’n community.